08.01.2014

Körfezdeki Yolcu Sayısı “İkiye” Katlanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi ’nin Yalova ’daki tersanelerde yaptırdığı 15 yeni yolcu gemisinden ilk ikisinin ismi Çakabey ve Dokuz Eylül oldu. Geriye kalan 13 geminin ismini ise İzmirliler koyacak. Bu yıl sonuna kadar 4 yeni gemi İzmir’de faaliyete geçecek ve deniz yoluyla taşınan yolcu sayısı yüzde 25 artacak. Son gemilerin teslim edileceği 2017 yılında ise bu rakam yüzde 100 ’e çıkacak. Yani toplu ulaşımda deniz yolunu kullananların sayısı 27 milyona ulaşacak. Bu da kent içindeki trafik yükünü büyük ölçüde rahatlatacak.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ’nin deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla sipariş verdiği 15 yeni yolcu gemisinden 5’inin yapımının sürdüğü Yalova tersanelerinde tatlı bir heyecan yaşanıyor.

İzmir’de merakla beklenen yüksek performanslı ilk yolcu gemisi, klas kuruluşlarının yapacağı son testlerin ardından önümüzdeki günlerde kente gelecek. İzmir Körfezi, her 90 günde bir yeni gemilerle renklenecek ve yıl sonunda 4 yeni gemi hizmete girmiş olacak. Üretici firma Özata Tersanecilik, ikinci ve üçüncü geminin gövdelerini tamamladı. Dördüncü ve beşinci geminin ise gövde imalatı devam ediyor.

Hedef 27 milyon yolcu

Yeni gemilerin İzmir’deki ilk yılında, deniz ulaşımından yararlanan toplam yolcu sayısını yüzde 25 oranında arttırması öngörülüyor. En son geminin geleceği 2017 yılında ise bu oranın yüzde 100 ’e ulaşması bekleniyor. Yani şu anda yıllık 13 milyon 500 bin olan yolcu sayısı ikiye katlanarak 27 milyon kişinin ulaşımda deniz yolunu kullanması hedefleniyor. Bu da kent içindeki trafik yükünü büyük ölçüde rahatlatacak.

Özel malzemeden yapılan yeni gemilerin  hafif ve daha süratli olması nedeniyle yolculuk süresinin kısalmasıyla; ulaşımda entegrasyon  kapsamında uygulanan 90 dakika boyunca sınırsız binişlerle deniz kullanımının artacağı da düşünülüyor. 

13 geminin ismini İzmirliler koyacak

Karbon kompozit malzemeden üretilen 15 gemiden ilkinin ismi “Çakabey”, ikincisinin ismi ise  İzmir’in kurtuluş günü olan “Dokuz Eylül” olarak belirlendi. Geriye kalan 13 geminin isimleri ise İzmirlilerin önerileri doğrultusunda konacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ’nin web sitesinde oluşturulacak bölümde önerilerini belirten İzmirliler, gemilerin isimlerini de belirlemiş olacak.

Körfeze ayrı bir renk katacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hem 4 milyon İzmirli ve kente gelecek konuklara süratli ve konforlu deniz ulaşımı hizmeti sunacak olmaktan, hem de Türkiye gemi sanayini bir üst aşamaya yükseltecek bir yatırıma imza atmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Projenin sadece 15 geminin alınmasından ibaret olmadığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Bu gemiler ile Türkiye gemiciliği büyük bir adım attı. Bir sıçrama yaşadı ve yaşayacak. Yeni gemilerimiz Körfez ’e de ayrı bir renk katacak” şeklinde konuştu.

İki gemi dış körfeze

İzmir Büyükşehir Belediyesi ’nin sipariş ettiği 15 gemiden 13 ’ü iç körfezde sayıları arttırılacak iskelelerden seferlerini sürdürürken,  daha süratli olarak üretilecek iki gemi de dış körfezde Güzelbahçe, Karaburun, Eski Foça ve Urla’ya seferler gerçekleştirmeye başlayacak. Bu seferlerde Konak-Eski Foça arasının  en fazla 1 saatte kat edilmesi öngörülüyor. 

Son teknoloji, çevreci ve hızlı

İzmir  Körfezi ’nde deniz ulaşımını şahlandıracak yeni gemilerin  temel en üstün özelliklerinin  gövde malzemesi olduğunu söyleyen ÖZATA Tersanecilik Koordinatörü Gemi İnşa Mühendisi Serkan Çalbaş şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de genelde denizde görmeye alışık olduğumuz gemiler metal gövdelere sahip. Bunlar genelde çelik ve alimünyum. Bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi için  ürettiğimiz gemiler, ender rastlanan bir teknolojiye sahip. Daha çok uzay sanayi, havacılık ve nükleer sanayide kullanılan bir hammaddeyle yapıyoruz. Gövdemiz karbon malzeme temelli kompozit bir gövdedir.

Bu malzeme çelik ile karşılaştırıldığında son derece hafif bir malzeme. 5 kat hafif ama üç kat kuvvetli.. Dayanımı oldukça yüksek. En büyük özelliklerinden bir tanesi uzun ömürlü olması. Çünkü deniz şartlarında, malzeme denizle etkileşime girmediği için oldukça uzun seneler hizmet verecek. Hafif olmasının işletmecilik yönünden avantajları var. Bunların en önemlisi az yakıt tüketmesi. Daha düşük makineler ile  18 knot servis hızına çıkabilecek.

Bu küçük makinelerle yüksek hızlara çıkması işletme açısından da büyük avantaj sağlıyor. Hem operasyonel açıdan masrafları düşürüyorsunuz, hem daha az yakıt sarf ettiğiniz için emisyon oranlarında da büyük düşme sağlanıyor. Yani çevreci gemiler.”

İzmir ’e çok yakışacak

İzmir’in Türkiye ’nin en modern şehirlerinden bir tanesi olduğunun altını çizsen Serkan Çalbaş, “Biz de bu gemileri tasarlarken ve geliştirirken modern şehrin insanlarının rahatlığını ön plana aldık. Modern şehirlerde herkesin olduğu gibi engelli vatandaşların da rahatlıkla hareket edebiliyor olması lazım. Gemimizde inişler ve binişler bir rampa vasıtası ile önden yapılabilecek. Bu rampa tamamen engelli vatandaşların rahatlıkla kullanabilmesi için tasarlandı. Geminin alt katında rahatlıkla hareket edebilecekleri ve kendilerinin de kullanabileceği özellikler içeride mevcut” şeklinde konuştu.

Her türlü konfor düşünüldü

Yeni gemiler katamaran gövde tipinde olacak.
Yapı ana malzemesi, çelikten daha sağlam, alüminyumdan daha hafif, dayanıklı, daha uzun ömürlü, işletme maliyetleri düşük ‘karbon kompozit’ malzemeden olacak.
13 adet geminin işletme hızı (saatte) 18 deniz mili, 2 adet geminin işletme hızı saatte 30 deniz mili olmak üzere 15 adet gemi inşa edilecek (Mevcut gemilerin hızı saatte 9-10 deniz mili)
Gemilerin tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği olacak.

Bu sayede gemilerin iskelelere yanaşma ve ayrılmaları çok kısa sürede gerçekleşebilecek.
Gemiler iç ve dış körfez taşımacılığında İzmir’in ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planlandı.Gemilerin boyları 38 metre, enleri ise 11,5 metre olacak

Konforlu ve ergonomik oturma koltukları ile geniş koltuk arası mesafesi (diz mesafesi) olacak.
İç körfez gemileri 420, dış körfez gemileri 400 kişi kapasiteli olacak.

Gemilerde ayrıca fiziksel engelliler için araçlarına uygun yer olacak.Gemilerde büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri (snack) bulunacak
Gemilerin ön tarafında yolcuların hızlı iniş-binişlerini sağlayacak genişlikte, engelli vatandaşların yardımsız olarak kullanımına uygun kaptan tarafından otomatik olarak kumanda edilecek rampalar bulunacak.

Gemilerde bebek bakım masası da bulunacak.Normal tuvaletler ve engelli tuvaleti bulunacak. Gemi ergonomisi engelli vatandaşlar ve çocuk arabalarının kullanımına uygun olarak yapılandırılacak

Gemilerde gerekli yerlerde, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı (Braille Alfabesinde yazılmış)  uyarı ve yönlendirme işaretleri olacak.
Gemiler iki katlı olacak. Birinci kat kapalı alan, ikinci kat kapalı ve açık alanlı olacak.

Gemide bisiklet parkları bulunacak. Böylece bisiklet kullanıcıları da gemilerde daha rahat bir yolculuk yapabilecek.
Gemiye binecek yolcuların evcil hayvanlarını taşıyabilmeleri için en az 3 adet birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi bulunacak.
Yolcuların bavul ve çantalarını koyabilecekleri bavul rafı ve alanları olacak

Yazın terletmeyecek, kışın üşütmeyecek derecede iklimlendirilmiş (klimalı) kapalı yolcu salonları oluşturulacak.
Gemiler, kurulacak bir merkezden  ‘Filo işletme Sistemi’ ile kontrol ve denetim sağlanarak yönetilecek. Aynı sistem aracılığıyla gemideki ve kıyı birimlerinde bulunan ekranlar vasıtasıyla yolcuların bilgilendirilmesi sağlanacak. Gemide ayrıca TV yayınları da izlenebilecek.
Gemilerde kablosuz internet donanımı bulunacak.

Gemilerin bakım/onarımlarının sorunsuz gerçekleştirilmesi için ihale kapsamında yedek parçalarının alımı da gerçekleştirilecek.

Çakabey kimdir?

İzmir’in yeni gemilerinden ilkine adı verilen Çakabey, 1071'deki Malazgirt Meydan Muharebesi 'nin hemen sonrasında Selçukluların Anadolu coğrafyasına yayıldıkları dönemde Smyrna (İzmir) merkezli bağımsız bir beylik kuran ve yöneten 11. yüzyıl Selçuklu komutanı ve denizcisidir. Türk tarihinin ilk donanmasını oluşturduğundan “tarihteki ilk Türk amirali” olarak kabul edilmektedir.