14.11.2014

FRANSA İZMİR'E KESENİN AĞZINI AÇTI

İZMİR ULAŞIMINA, FRANSIZ KALKINMA AJANSI'NDAN DEV DESTEK GELDİ

 

  Fransız Kalkınma Ajansı Direktörü Willocquet, Körfez vapurları, Konak ve Karşıyaka Tramvayları için Büyükşehir' e 275 milyon euro verdiklerini açıkladı.

 

 Akdeniz kentleri arasında gerçekleştirilen "Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım" semineri İzmir'de başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz kentleri arasında kent içi ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi ile ilgili önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Fransız Kalkınma Ajansı'nın (AFD) öncülüğünde finanse edilen CODATU (Kentsel Ulaşımı Geliştirme ve İyileştirme Kooperasyonu), Akdeniz Marsilya Entegrasyon Merkezi (CMI) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen "Akdeniz Şehirlerinde Kent İçi Hareketlilik" konulu seminer, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda Başkan Aziz Kocaoğlu'nun açılış konuşması ile başladı.İzmir'i Akdeniz'in parlayan yıldızı haline getirmeyi hedeflediklerini ve Akdeniz kentleri arasındaki dayanışmayı artıracak bu tür organizasyonlara büyük önem verdiklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, "B tür toplantılarla Akdeniz kentleri arasındaki kaynaşmayı sağlayıp Akdenizlilik ruhunu güçlendirmeye çalışacağız" dedi.İzmir'deki ulaşım sistemini de anlatan Başkan Kocaoğlu, banliyö hatları, metro, vapur ve otobüslerle kent içinde entegre bir ulaşım sistemi uyguladıklarını belirterek, kent kart, akıllı durak ve araçların izlenmesi gibi uygulamalarda son teknoloji takip ettiklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu Türkiye'de ilk defa 'Tam Adaptif Trafik Sistemi' ile akıllı trafik yönetimini İzmir'de hayata geçireceklerini ifade etti.AFD Türkiye Direktörü Bertrand Willocquet, İzmir'in ulaşım politikası açısından örnek bir şehir olduğunu belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne vapur ve tramvay projelerinde destek olduklarını söyledi. Metronun genişletilmesi ve metro trenlerinin sayısının artması ile ilgili de İzmir'de çalışacaklarını söyleyen Willocquet, "İzmir'deki ulaşım politikası örnek bir politika. Akdeniz Marsilya Entegrasyon Merkezi, Marsilya'da son olarak yaptığı atölye çalışmasına İzmir'i örnek şehir olarak davet etmek istiyor. Türkiye'nin ve İzmir'in tecrübelini farklı ülkelerden gelen arkadaşlarımız görecektir" dedi.Akdeniz Marsilya Entegrasyon Merkezi (CMI) Dünya Bankası Program Sorumlusu Janette Uhlmann, merkezin finans kurumunun Avrupa Yatırım ve Dünya Bankası olduğunu belirterek üye ülkeler arasında bölgesel seminerler düzenlediklerini, entegre hizmetlere odaklandıklarını ifade etti. Bunun İzmir'de başarılı olduğunu ifade eden Uhlmann, entegre yaklaşımla daha kapsamlı çalışmalar yapmayı planladıklarını söyledi.

   Fransız Kalkınma Ajansı Ulaşım ve Enerji Sektörü Sorumlusu Alain Ries, Fransız Kalkınma Ajansı'nın (AFD) kalkınma bankası olduğunu ve Fransız devletinin bu bankanın tek hissedarı olduğunu belirterek, "Türkiye'de 90 belediyeye destek veriyoruz. Faaliyetlerimiz yılda 8 milyara ulaşıyor. 70 ofisimiz ve 1700 çalışanımız var. Ulaştırma bizim için çok özel bir alan" dedi. Konuşmaların ardından Fransız Kalkınma Ajansı'nın (AFD) Türkiye'de yaptığı etkinliklerle ilgili kısa bir film gösterildi.14 Kasım tarihine kadar sürecek Akdeniz Şehirlerinde Kent İçi Hareketlilik: Geri Bildirim ve Perspektifler, "Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Kapanış Semineri" süresince katılımcılar saha ziyaretleri ile İzmir'deki ulaşım sistemi hakkında bilgi alacak.2010 yılında Suriye'nin başkenti Şam'daki açılış konferansıyla başlayan ve ardından sırasıyla Marsilya, Barcelona, Tunus ve Fas'ta düzenlenen seminerin kapanışı böylelikle İzmir'de gerçekleştirilmiş olacak. "Ulaşımda İzmir Modeli'nin de sunulacağı seminerde, kent içi ulaşım sorunları, yerel çözümler ve sürdürülebilir kentsel hareketlilik stratejileri masaya yatırılıyor.