30.08.2013

Tahtalı'ya kardeş arıtma geliyor

Tahtalı Barajı'ndan sonra kentin en büyük içme suyu arıtmasını, Bornova'nın Kavaklıdere Köyü'nde kuruluyor.


Gördes Baraj suyunu arıtarak Buca ve Bornova bölgesine dağıtacak ve yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak tesis için 1 Temmuz'da ihale yapılacak. 

Kente yeni su kaynakları kazandırmak için yoğun çaba harcayan İzsu Genel Müdürlüğü, Gördes Baraj suyunu en kısa sürede kente verebilmek için Manisa Nuriye'de 16.5 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu arıtma tesisini 2011 yılında hizmete almıştı. Projenin kapsamında yer alan Kavaklıdere Arıtma Tesisi için de proje ve kamulaştırma çalışmalarını tamamlayan İZSU Genel Müdürlüğü, tesisi kurmak için düğmeye bastı. 1 Temmuz'da tesisin inşaatı için ihaleye çıkılacak. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacak çalışmalar 18 ayda tamamlanacak. Tesis, Tahtalı Barajı'nın suyunu arıtan Görece'deki arıtmadan sonra İzmir'in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak. 

DSİ tarafından yapılan Gördes Barajı'ndan 2011 yılı Mayıs ayından itibaren su alarak kente verdiklerini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi'nden günlük 92 bin metreküp suyu arıtarak Karşıyaka ve Bornova bölgesine veriyoruz. Kavaklıdere Arıtma Tesisi bitirildiğinde, Bornova ve Buca'nın tamamı da Gördes Barajı'ndan su almış olacak" diye konuştu 

Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi, Bornova Kavaklıdere Köyü'nde 150 bin metrekarelik alanda kurulacak. Tesis günde 365 bin metreküp suyu arıtacak. 

114 kilometrelik hat ile Kavaklıdere Arıtma Tesisi ve 2 deponun tamamlanmasıyla, Gördes'in arıtılmış suyu, çapları 1.8 ve 1.2 metrelik çelik borularla Bornova ve Buca depolarına ulaştırılacak ve bu merkezlerden kentin kullanımına sunulacak. 

Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin de tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı'ndan İzmir'e yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Barajın geriye kalan 60 milyon metreküp suyu ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara'daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak.